PASTARIGET.

– GOURMETPASTA PÅ DANSK.

Pastariget ejes af ægteparret Susanne Bloch og Finn Harild, der bor på gården Frennegaard på Bornholm. Susanne, der er tilflytter til Bornholm, er primus motor for pastaproduktionen, og Finn driver landbruget. De to mødte hinanden i 2006, da Susanne og hendes datter valgte at flytte til øen, som de i mange år havde tilbragt størstedelen af deres ferier på.

PASTARIGET BLEV FØDT.

Pastariget blev startet i 2009, for da Susanne flyttede ind på gården hos Finn, fandt hun ud af, at Finn dyrkede durumhvede som faktisk det eneste sted i Danmark.

De første 10 år blev durummelet kun solgt i super markeder og til bagere, men da Susanne flyttede ind og hørte om, at Finn dyrkede durum, så foreslog hun, at de byggede en pastafabrik.

Finn, som ikke er bange for nye idéer, fik hurtigt restaureret en af de store længer på gården, som alligevel ikke blev brugt til noget.

Hos Susanne er der ikke langt fra tanke til handling, så hun gik i gang med at eksperimentere med pastaopskrifter i køkkenet med hjælp fra Danmarks førende pastaekspert, kokken Boris Koppel, der tilbage i 1989 modtog æresdiplomet fra Det Danske Gastronomiske Akademi for sin friske pasta. Susanne havde læst om ham og kontaktede ham for at fortælle om pro jek tet, som han indvilligede i at involvere sig i.

Sideløbende med, at privatkøkkenet blev omdannet til madlaboratorium, researchede Susanne på nettet for at finde frem til den helt rigtige pastamaskine og fløj til Milano for at besøge en forhandler. Aftalen blev indgået, og inden længe blev den store pastalinie leveret på Frennegaard.

BORNHOLMSK PASTA.

Den første pasta, der blev produceret hos Pastariget, var naturel – den helt klassiske pasta, som de fleste kender og kan lide. Det er den type pasta, italienerne selv foretrækker, og den kan bruges til alt. Kort efter kom den populære Fuldkorns Pasta til. ”Efter et stykke tid fik jeg lyst til at give vores pasta et dansk touch – noget, der gjorde den til vores helt egen,” fortæller Susanne Bloch. Hun gik i gang med at eksperimentere med forskellige smage, og startede med ramsløg – nordens hvidløg – som var helt oplagt, fordi den vokser i stor stil på Bornholm.

”Det blev rigtig godt, og derefter besluttede jeg, at jeg ville lave pasta i regnbuens farver. Det er altid sjovt at finde de helt rigtige krydderier, der giver god smag og flotte farver,” fortæller hun.

Susanne Bloch lærte hurtigt, at alle ekstra ingredienser, man tilsætter en pasta, kan forringe selve pastakvaliteten. Man skal være meget varsom og bruge noget, der ikke kræver store mængder. ”Vi fandt ud af, at basilikum, chili og safran virkede ret godt. Jeg ville også meget gerne lave en mørk variant, som kunne ligne granit, og det krævede, at vi brugte en hårdt brændt hvedemalt og kakaopulver med sin lidt bitre smag, virkede også godt – både i farven og smagen, og vi skulle kun bruge ganske lidt – 400 g til 25 kg pasta – selvom Choko Pasta for nogle måske lyder utraditionelt” fortæller hun. Jeg anbefaler altid, at man prøver Choko Pasta vendt i vores Citron Pesto, den er vanedannende. Et par smagsvarianter er gennem tiden også afprøvet – men droppet igen, fordi de ikke var gode. »Jeg lavede et forsøg med tomatpasta, men det blev simpelthen ikke godt. Der skulle for meget tomat i pastaen, før man kunne smage den, og det gav en hård og dårlig pasta,« fortæller hun.

HVOR FRISK ER TØR PASTA.

Pastariget producerer tør pasta, men det betyder ikke, at pastaen har en ringere kvalitet, end hvis den var frisk – tværtimod. Faktisk producerede Pastariget frisk pasta i de første år af firmaets levetid, men er gået over til udelukkende at producere den tørre variant, der udmærker sig ved en endnu bedre kvalitet – bedre bid og bedre smag.

Pastarigets pastas kvalitet bevises bl.a. ved, at den har vundet flere fødevarepriser – bl.a. Børsens Fødevarediplom for bedste smag og kvalitet. I forbindelse med overrækkelsen af prisen udtalte stjernekokken Francis Cardenau: »Den smager fantastisk – nu behøver jeg ikke købe italiensk pasta mere.« Desuden har Pastarigets pasta vundet smagskonkurrencen for både bedste fuldkornspasta og for bedste pasta i DR1’s tv­-program Madmagasinet.

”Vi spiser selv pasta to­-tre gange om ugen. Jeg laver enkle retter med få ingredienser, der har meget smag. Det synes jeg, er det helt geniale ved pasta,” siger Susanne Bloch.

TILBAGE I PRODUKTIONEN.

I produktionslokalet er der gang i pakkeriet af den tørre og færdige pasta – koncentreret bliver en afmålt mængde afsat på pakkemaskinens rullebånd, der trækker pastaen i maskinen, og når den kommer ud, er den pakket i folie, og der kommer etiket på både for­ og bagside og til sidst lægges de færdige pakker i papkasser – klar til at blive bragt ud til forhandlerne i hele landet.

”Bornholm kan noget særligt. Roen, naturen og det enkle – det er ret fantastisk. Og samtidig er jeg meget stolt af det produkt, vi laver og enormt glad for, at kunderne også er det,” siger hun.

PASTA OG PESTO.

Som bonus til pastaen producerer Pastariget også forskellige pestovarianter, lavet på den bornholmske rapsolie. Pestoerne er lavet, så de passer sammen med pastavarianterne, så Trøffel Pesto til Trøffel Pasta og Rødbede Pesto til Rødbede Pasta, da pestoen understøtter smagen i pastaen og farven, og så er det en nem måde at tilberede et smagfuldt måltid på. Italienere vender altid deres pasta i lidt god olie, lidt salt og evt. lidt hvidløg og basilikum, og så tænkte vi, at det må vi kunne gøre på vores måde.

Uanset om man spiser pastaen med pesto eller med andet tilbehør, råder Susanne Bloch til, at man bruger farverne aktivt, når man laver retter med en af de mange forskellige pastavarianter, som Pastariget producerer. »Det er lækkert, og det ser godt ud, hvis pastaen har en kontrastfarve til den ret, man laver, og der er rig mulighed for at lege med farverne hos os.

Nyeste skud på pasta­stammen hos Pastariget er en naturel pastavariant lavet på manitobamel – en
hvedesort, der oprindeligt stammer fra den canadiske provins Manitoba, hvor indianerne kalder det for ’Præriens hvide guld’. Manitoba dyrkes nu på Frennegaard, som det eneste sted i Danmark. ”Manitoba er også en hård hvedesort og kan det samme som durumhvede – nemlig give et rigtig lækkert bid til pastaen, og vi synes, det er sjovt at afprøve forskellige meltyper i produktionen,” siger Susanne Bloch.

Pastariget producerer følgende varianter: Naturel Pasta, Fuldkorn Pasta, Ramsløg Pasta, Chili Pasta, Safran Pasta, Basilikum/hvidløg Pasta, Citron peber Pasta, Rødbede Pasta, Trøffel Pasta, Manitoba Pasta, Choko Pasta, Ingefær Pasta, Mørk Malt Pasta, Sort hvidløg Pasta, Oliven Pasta og de nyeste påfund er Tang Pasta og Kantarel Pasta.

FIND JAN NYGAARD AS

Showroom og værksteder

Kgs. Lyngby
BMW & MINI Showroom

Firskovvej 33
2800 Kgs. Lyngby

København
BMW & MINI Showroom og værksted

Englandsvej 389
2770 Kastrup

Hillerød
BMW Showroom og værksted

Lodbrogsvej 5
3400 Hillerød

Værksteder

Ejby
BMW & MINI værksted

Erhvervsvej 1-7
2600 Glostrup

Ishøj
BMW & MINI værksted

Baldersbækvej 13
2635 Ishøj